0

Publicat la .

Parcela cu parcela, pierdem din spatiul verde al Bucurestiului. 25 de hectare din parcurile Capitalei sunt acum in posesia unor proprietari care pot face cu ele orice vor.

Din cele 25 de hectare retrocedate, aproape jumatate sunt in parcul Alexandru Ioan Cuza, din Sectorul 3.
Cele 12 hectare de parc cuprinse intre bulevardul Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului, au devenit proprietate privata in 2005, dupa ce fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, a retrocedat Mariei Cocoru terenul. Primaria Sectorului 3 a contestat inca de atunci dispozitia de retrocedare, dar nu a avut castig de cauza. Asa ca parcul este si acum, la 10 ani distanta, tot proprietate privata.

De ce e mizerie in parcul “Alexandru Ioan Cuza”?

Pe cele 12 hectare de teren, proprietarul ar putea constui orice. De cand sunt eu primar, nu am dat nicio autorizatie de constructie si mi-am propus nici sa nu dau vreuna, pentru ca ma gandesc ce ar insemna pentru noi toti ca un sfert din parcul “Alexandru Ioan Cuza” sa dispara pur si simplu sau sa fie imprejmuit. Sunt zeci de oameni care trec zilnic, prin acest loc, dinspre bulevardul Nicolae Grigorescu (inclusiv gura de metrou Titan) catre zona amenajata.

Dar, pentru ca nu le-am dat voie sa imprejmuiasca terenul care le apartine, proprietarii considera ca nu mai e obligatia lor sa mentina curatenia in zona, desi legea le-o cere explicit. Isi platesc impozitele la zi, dar nu strang gunoiul.

“Dati-le amenzi!”, veti spune. Le-am dat mai multe pana acum, dar – cum legea le permite sa le conteste, iar procesele in instanta dureaza ani in sir – gunoiul continua sa sufoce parcul de la o zi la alta.

“Atunci sa faca primaria curatenie!”, veti adauga. Moral, este adevarat ca o parte din responsabilitatea salubrizarii acelei zone ne apartine, din moment ce noi nu ii lasam pe proprietari sa imprejmuiasca. Legal insa, primaria nu poate face curatenie pe un teren privat! Asta ar insemna sa cheltuim din banii pe care ii strangem impreuna noi, cetatenii, ca sa facem curatenie “acasa” la altcineva.

Ce solutie am gasit?

Solutia care ar elimina definitiv problema parcului “Alexandru Ioan Cuza” ar fi exproprierea terenului de 12 hectare, astfel incat sa redevina domeniu public. Dar Guvernul si Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt singurele in masura sa ia o astfel de decizie. Consiliului General al Municipiului Bucuresti trebuie sa propuna, iar Guvernul sa decida.
Pana atunci, nu putem lasa parcul sa se transforme intr-o gropa de gunoi, asa ca noi, echipa de la Primaria Sector 3 si consilierii civici, impreuna cu toti cei care vor sa ne ajute, am decis sa facem voluntar curatenie, de doua ori pe an. Aproximativ 300 de voluntari fac echipa, de fiecare data, ca sa stranga gunoiul din zona retrocedata a parcului “Alexandru Ioan Cuza”.
De asemenea, in jurul acestei parti a parcului, am montat mai multe cosuri de gunoi. Sper ca atunci cand trecem prin zona si susntem tentati sa aruncam un ambalaj in iarba, sa ne amintim ca nu ne putem pastra sanatatea decat daca mentinem curatenia in jurul nostru.

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)