vot

Publicat la .

Statisticile arată că România are una dintre cele mai scăzute prezenţe la vot din Uniunea Europeană. De ce ar trebui să mergem la vot şi care sunt efectele negative pe termen mediu şi lung ale absenteismului sunt două întrebări pe care alegatorii români ar trebui să şi le pună mult mai des.

Potrivit statisticilor oficiale ale Uniunii Europene, la ultimele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot a alegătorilor români a fost printre cele mai slabe. Cu 27%, România a fost depăşită în sens negativ doar de Slovacia, Lituania şi Polonia, vecinii noştri bulgari votând în proporţie de 39%. În topul clasamentului ţărilor în care prezenţa la vot este facultativă s-a situat Franţa, cu aproximativ 65%.

Ce înseamnă să votezi

Pe 25 mai se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul European. A merge la vot reprezintă, în primul rând, un drept câştigat cu greu de România atunci când a scăpat de comunism prin revoluţie. În al doilea rând, reprezintă cea mai eficientă metodă de a sancţiona politicienii care au reprezentat defectuos interesele ţării. În al treilea rând, este cel mai simplu şi mai eficient mod de a vă implica activ în deciziile care se iau în numele dvs. în cele mai înalte foruri de conducere ale Europei. În al patrulea rând, exercitarea votului reprezintă o dovadă de civilizaţie.

De ce boicotarea alegerilor nu este o soluţie

În România, cei mai mulţi alegători au decis să nu se prezinte la vot pentru că aşa au înţeles că ar putea să se manifeste împotriva politicienilor care i-au dezamăgit. Contrar acestui lucru, absenţa lor de la vot i-a avantajat pe politicieni care, având la îndemână un bazin electoral foarte mic, au putut să îşi calculeze mai bine şansele de câştig. În principiu, boicotarea alegerilor are doar consecinţe negative, în sensul că o mână de oameni ajunge să decidă pentru o majoritate.

De ce să te revolţi dacă nu votezi?

Prezenţa la vot îi conferă alegătorului şi dreptul moral de a-i trage de mânecă pe reprezentanţii care nu îşi fac treaba. Ne putem întreba de ce acel cetăţean care nu merge la vot niciodată se revoltă când este nemulţumit de cei care îl conduc dacă niciodată nu a decis cine să îi reprezinte interesele…

Ce avantaje oferă votul pentru Parlamentul European

Prezenţa cât mai numeroasă la vot în cazul alegerilor europarlamentare îi obligă pe aleşi la o mai mare responsabilitate atunci când vorbesc în numele ţării. Un parlamentar european din România are o voce mult mai puternică atunci când este trimis la Bruxelles de majoritatea românilor decât dacă este votat de o parte nereprezentativă a populaţiei cu drept de vot. În acelaşi timp, un parlamentar european are o presiune mai mare atunci când decide în numele României pentru că reprezintă milioane de oameni.

Unde şi când trebuie să votăm

În ziua alegerilor, duminică, 25 mai, urnele de vot vor fi deschise între orele 7 şi 21 pentru toţi cetăţenii cu drept de vot. Votul se exercită la secţiile aferente adreselor din cărţile de identitate. Se vor vota aceleaşi liste de candidaţi în întreaga ţară, şi nu persoane ca la alegerile parlamentare. România va trimite în Parlamentul Europe

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)