Publicat la .

După aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, România a continuat să se comporte ca o țară aflată în curs de aderare, gata să primească lecții și să fie ghidată pe drumul către instaurarea democrației și a economiei de piață.

Adesea, politicienii români au continuat să se comporte ca simpli executanți ai directivelor europene. Toate sondajele de opinie arătau că românii au mai multă încredere în instituțiile de la Bruxelles decât în parlamentul și guvernul țării lor. Așa se face că, în loc să ne afirmăm în Uniunea Europeană, în loc să ne găsim locul între cele mai civilizate state occidentale, ne-am comportat ca și cum Uniunea Europeană trebuie să acționeze și să schimbe lucrurile în România.

După izbucnirea crizei economice în 2009, am început să înțelegem că această atitudine a noastră în fața Uniunii Europene este greșită. Lucrurile ar trebui să stea exact invers. Nu Uniunea trebuie să impună directive României, ci România trebuie să participe, prin reprezentanții săi, la nivelul instituțiilor europene, ca și prin reprezentanții statului român, la deciziile pe care le ia Uniunea Europeană. Departe de a fi o formă de euroscepticism, această nouă atitudine trebuie să arate, dimpotrivă, nevoia României de a fi proactivă în cadrul Uniunii, altfel spus, de a fi o țară respectată, așezată la masa deciziilor europene.

Din punctul meu de vedere, alegerile europene din 25 mai trebuie să aducă schimbarea mult dorită în raporturile noastre cu Uniunea Europeană. Ele sunt un prilej de afirmare fără echivoc a mândriei de a fi român și a statutului României de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Este foarte important să transmitem acest mesaj și n-o putem face decât dacă vom veni cât mai mulți la vot. Suntem europeni. Pe 25 mai, să arătăm, deci, că suntem și români!

Robert Negoiță

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)