dakino

Publicat la .

Primarul Robert Sorin Negoiţă a participat joi, 26 martie, la Cinema PRO, la deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

Primăria Sectorului 3 organizează festivalul pentru cel de-al treilea an consecutiv, în parteneriat cu Asociaţia FAMart şi Fundaţia DaKINO, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 Vă muţumesc că ne-aţi dat ocazia să fim parteneri la un astfel de eveniment cultural. De 24 de ani, ediţie de ediţie, festivalul DaKINO a câştigat în vechime şi în calitatea filmelor oferite publicului. Doresc să felicit întreaga echipă pentru perseverenţa de a continua un demers atât de longeviv. Este al treilea an consecutiv în care Primăria Sectorului 3 organizează acest festival şi sper că vom avea cât mai multe astfel de evenimente împreună. Ne propunem ca la ediţiile viitoare să avem finalizată acea sală multifuncţională în centrul Sectorului 3, unde vom putea găzdui evenimente culturale de anvergura DaKINO”,a declarat primarul Robert Sorin Negoiţă.

Gala de deschidere a reunit personalităţi din lumea filmului cu rol activ în istoria festivalului şi în organizarea ediţiei din acest an precum Irina Margareta Nistor – criticul de film care a realizat selecţia filmelor prezente în program, Dan Chişu – fondatorul festivalului DaKINO

şi Miruna Berescu – directorul evenimentului. Criticul de film Irina Margareta Nistor i-a invitat pe scenă pe membrii juriului ediţiei din acest an: producatorul Velvet Moraru- preşedinte, Ludmila Cvikova – fost selector la Rotterdam IFF şi la Doha IFF, precum şi selector al festivalului Anonimul Iff, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul de teatru şi film Anghel Damian, precum şi criticul de film Florin Barbu.

„Sunt aproape 20 de ani de când am participat prima dată la un festival DaKINO. Am încercat să aducem şi anul acesta pentru dumneavoastră cele mai noi filme, pe care le puteţi vedea pe marile ecrane doar aici la Cinema Pro şi la Hollywood Multiplex. Mulţumim primarului Sectorului 3 pentru că ne sprijină şi pentru că iubeşte filmul”, a declarat Irina Margareta Nistor – critic de film.

„Am iniţiat acest festival acum 25 de ani și sunt cel mai fericit că mă aflu astăzi aici”, a declarat Dan Chişu – fondatorul festivalului DaKINO.

În seara de gală a fost prezentat, în premieră, într-o singură proiecţie în România, lungmetrajul „Still Alice”, prezentat de Irina Margareta Nistor ca fiind „un film absolut tulburător, deloc sinistru cum s-ar putea crede, un film care ne învaţă în mare parte cum să trecem peste momente frumoase şi grele în egală măsură”.

Cu Julianne Moore în rolul principal, filmul urmăreşte povestea lui Alice Howland, profesoară de lingvistică renumită, şi mamă a trei copii acum adulţi. Alice începe să uite cuvinte, iar după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer relaţia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Regia este semnată de Richard Glatzerşi de Wash Westmoreland. Richard Glatzer s-a stins din viaţă pe 10 martie 2015 după o luptă de 4 ani cu scleroza laterală amiotrofică. N-a putut fi prezent la ceremonia premiilor Oscar, unde Julianne Moore a primit statueta pentru cea mai bună actriţă în rol principal, însă declara „ceea ce găsesc ironic este că, în starea în care mă aflam, am fost capabil să fac un film care, din punct de vedere creativ, este tot ce mi-am dorit vreodată.”

Festivalul Internaţional de Film DaKINO 24 se desfăşoară în perioada 26-29 martie, iar proiecţiile sunt găzduite de Hollywood Multiplex Bucureşti Mall şi Cinema PRO.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta şi„Wild”, de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Reese Witherspoon, şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Laura Dern.

De asemenea, în premieră în România vor fi prezentate „Boychoir”, cel mai recent film în regia lui François Girard, cu Dustin Hoffman şi Kathy Bates, inclus în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto în 2014, dar şi „Sthorzina”, scurtmetrajul semnat de Dan Radu Mihai, înscris anul acesta în competiţia internaţională de la Clermont-Ferrand.

DaKINO 24 propune ca noutate anul acesta un număr de proiecţii speciale adresate copiilor, respectiv seniorilor din centrele de zi din Sectorul 3 Bucureşti.

Astfel, titlurile „Cei 6 Supereroi”/ „Big Hero 6”, câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film de animaţie în 2015, precum şi „Mielul Shaun- Filmul”/ „Shaun The Sheep Movie” vor fi prezentate pentru cei mici la festival, în timp ce seniorii sunt aşteptaţi la o proiecţie specială, „The Second Best Exotic Marigold Hotel”.

Pentru locuitorii Sectorului 3, accesul la DaKINO 24 este liber, în limita locurilor disponibile în sălile de cinema. Pentru rezervări şi informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la telefon 021.326.27.67/ 0759.99.02.42 şi/sau electronic la adresa de email cultura@primarie3.ro.

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)