Robert Negoita interviu birou (26)

Publicat la .

La final de an, edilul Robert Negoiţă a explicat modul în care vede schimbarea la faţă a sectorului  şi le-a răspuns cetăţenilor care au manifestat nelămuriri cu privire la planul său de reorganizare eficientă a spaţiului public.

reabilitareDomnule primar, una dintre promisiunile făcute în campanie a fost reabilitarea blocurilor. Cum merge treaba?

În 2012, sectorul 3 avea câteva blocuri anvelopate şi alte câteva în diferite stadii de execuţie. În doi ani am reuşit să reabilităm 319 blocuri din bugetul local, aproximativ 25.000 de apartamente. În prezent, în baza unui program bine pus la punct, am reuşit să accesăm fonduri europene pentru aceste lucrări şi timpul de lucru pentru acelaşi număr de blocuri reabilitate s-a redus la jumătate. Astfel că preconizăm ca până la sfârşitul anului viitor să reabilităm, cu bani europeni, încă 25.000 de apartamente.

„Decât să amendez, mai bine previn

Este destul de vizibil că încercaţi o schimbare în ceea ce priveşte aspectul sectorului. Unii cetăţeni apreciază, alţii vă critică. Ce răspuns aveţi pentru ei?

fara-urma-masinaLe mulțumescşi celor care mă apreciază, şi celor care mă critică. Şi unii, şi alţii vor vedea că multe dintre aceste lucruri pe care le-am început vor avea un rol decisiv în creşterea gradului de confort şi civilizaţie în sectorul 3.  Capitalele Europei Occidentale arată impecabil nu numai datorită curăţeniei, ci şi pentru că nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Spaţiul verde, locurile de parcare, zonele de promenadă, traseele pietonale, pistele pentru biciclişti sunt toate parte a unui sistem urban în care haosul nu îşi are locul, în care salubrizarea se face eficient,iar ordinea e la ea acasă. Comunismul ne-a lăsat nişte oraşe griși atunci plouă aspectul lor te indispune. Am încercat să schimb asta în câteva zone din sectorcu o mai mare circulaţie,iar când lucrările vor fi gata, chiar şi cei care mă critică acum (şi mă bucur că o fac) vor observa că nu este tocmai greşit ceea ce am făcut. Nimeni nu este perfect, şi de aceea, când am simţit că anumite critici sunt motivate, am făcut corecţii. Eu nu pot conduce singur acest sector. Dacă oamenii mi-au spus în număr mare că sala multifuncţională nu are ce căuta în Parcul ”Al. I. Cuza”, am retras proiectul nu pentru că nu era bun, ci pentru că locul nu era potrivit.

Ce este cu aceste borduri înalte care au apărut în multe locuri din sector?

Decât să amendez un şofer care şi-a urcat maşina pe spaţiul verde sau pe trotuar, mai bine fac ceva să previnacest lucru. Este unul dintre beneficiile aduse de aceste “borduri”, impropriu denumite aşa, fiind vorba despre diafragme de beton foarte rezistente în timp. În 2012 am găsit “celebrele” borduri cu etaj. Adică erau două borduri una peste alta. Fiind trafic, şoferii le atingeau cu maşina, le deranjau şi aveau un aspect groaznic. Mai mult decât atât, invariabil, creştea iarba printre printre cele două borduri.  Iarbă şi bălării. Aveau un aspect urât, oraşul părea părăsit. Nu sunt de acord cu bordură peste bordură, în consecinţă, am încercat să văd şi eu ce se întâmplă în oraşe dezvoltate, la New York, la Madrid, la Paris. Nu e invenţia mea.

Şcoala “Hamburg”, un model ce va fi multiplicat

De ce era nevoie de lucrările de pe Bulevardul Unirii?

Am constatat că acest bulevard, deşi situat chiar în centrul Capitalei, este circulat îndeosebi de maşini. Şoferii parcau haotic pe trotuar, iar zona pietonală era complet neprietenoasă pentru cei care voiau să facă o plimbare pe jos. Reamenajarea acestor spaţii a creat mai multe locuri de parcare, însă, altfel organizate, şi ponderea suprafeţei verzi a crescut. Am fost criticat pentru culorile pergolelor din piaţetele nou amenajate. Îmi pare rău să aflu că unora le plac doar nuanţele de gri care dominau această zonă.

Ce aţi făcut pentscoala 195ru educaţie şi cultură?

Din postura de primar, poţi face destul de multe lucruri în aceste domenii, dar trebuie să ştii că rolul tău este de a stimula educaţia şi de a încuraja acţiunile culturale. La Şcoala “Hamburg” (n.r. – fosta 195),dotările şi, în ansamblu,tot ceea ce li se oferă elevilor sunt acum la standardele celor mai civilizate state din Uniunea Europeană. Această instituție de învățământeste pentru mine un model pe care îl voi multiplica. Referitor la cultură, vă pot spune cât se poate de sincer un lucru: primarul nu este un creator. El are două modalităţi prin care poate atrage cetăţenii spre valorile autentice: le pune la dispoziţie infrastructura şi iniţiază acţiuni care să încurajeze fenomenul cultural al comunităţii. „Casa Artelor” şi „Casa Eliad” constituie, în acest moment, infrastructura de care sectorul avea nevoie pentru a-şi “găzdui” valorile. Instituţia Centrul Cultural “Casa Artelor” este iniţiatorul acţiunilor despre care vă spuneam că încurajează cultura în comunitatea noastră.

„De revelion voi fi alături de cetăţeni”

Ce face politicianul Robert Negoiţă?

De când cetăţenii m-au votat la primărie, mă interesează mai puţin politica. Mă ajută calitatea de om politic doar pentru a putea face mai multe lucruri pentru sectorul 3. Administraţia publică locală ar trebui să aibă legături minime cu politica pentru că oamenii îşi doresc în funcția de primar un gospodar care să returneze banii publici sub forma unor serviciide calitate dedicate cetăţenilor.  În România, politica are prea multă legătură cu rezistența asfaltului de pe străzi.

Unde vă petreceţi Sărbătorile de Iarnă?

Crăciunul îl voi petrece alături de familie, ca mai toţi românii. De revelion voi fi alături de cetăţenii datorită cărora am ajuns primar. Va fi al treilea an când trecerea dintre ani o voi petrece  în Parcul „Al.I. Cuza” la cea mai mare sărbătoare în aer liber din sectorul 3.Îi invit, astfel, pe toţi cetăţenii care vor să ciocnească un pahar de şampanie alături de comunitatea din care fac parte să vină la această petrecerepentru că împreună devenim mai puternici.

„În România, politica are prea multă legătură cu rezistența asfaltului turnat pe străzi.”

„Primarul are două modalităţi prin care poate atrage cetăţenii spre valorile autentice: le pune la dispoziţie infrastructura şi iniţiază acţiuni care să încurajeze fenomenul cultural al comunităţii.”

 8.000 de copaci a plantat Primăria Sectorului 3 în perioada 2012-2014.

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)