Conferinta-AMR-(1)-principala

Publicat la .

Primarul Robert Sorin Negoiță a participat astăzi, 24 noiembrie, la o conferinţă de presă susţinută de Asociația Municipiilor din România (AMR).

Tema principală a acestei conferinţe de presă a fost modificarea cadrului legislativ din administraţia publică locală, în special a Codului Fiscal pentru impozitarea suplimentară a imobilelor constând în clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor. Menţionăm că prevederile cadrului legislativ actual asigură autorităţilor locale instrumente limitate de a determina proprietarii imobilelor, constând în clădiri şi terenuri, să le întreţină sau să le redea circuitului economic sau comercial.

Alături de Robert Sorin Negoiţă, vicepreşedinte AMR, la eveniment a participat Ilie Gavril Bolojan, preşedinte executiv AMR şi primar al Municipiului Oradea.

„În calitate de membri în conducerea AMR-ului vrem să facem câteva precizări în legătură cu propunerile asociaţiei privind măsurile legislative în vigoare ce trebuie respectate. În prezent, singurul mod de a-i determina pe proprietarii imobilelor sau terenurilor insalubre să păstreze curăţenia este aplicarea de amenzi. Avem nevoie de prevederi legislative care să ne permită să creştem impozitele cât mai mult pentru proprietarii terenurilor sau imobilele neîngrijite. Trebuie să găsim cele mai eficiente metode pentru a-i determina să păstreze curăţenia, iar eu consider că supraimpozitarea acestora este una dintre metode”, a declarat Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3.

„În această perioadă se stabilesc reglementările fiscale pentru anul viitor, care ţin de mediul economic naţional, dar şi de aspecte care revin în sarcina primăriilor reşedinţă de judeţ din România. Una dintre problemele importante pe care noi o avem de gestionat este intravilanul localităţilor şi din acest punct vedere constatăm că avem în aceşti ani foarte multe imobile, terenuri sau platforme industriale aflate într-o stare avansată de degradare. Unele măsuri ţin exclusiv de consiliile locale, iar alte măsuri, cum este cea pe care o vom propune, ţin de Guvern şi de Parlament. De aceea solicităm introducerea în Codul Fiscal a unei prevederi legale de supraimpozitare a imobilelor neîngrijite. Măsura nu urmăreşte să aducă bani la bugetul local, ci să îi stimuleze pe proprietarii acestora să repare clădirile, să le introducă în circuitul turistic, acole unde este cazul, precum şi să permită fiecărei administraţii locale aplicarea unei majorări de la caz la caz în funcţie de fiecare instituţie”, a declarat Ilie Gavril Bolojan, preşedinte executiv AMR.

AMR este o structură reprezentativă a autorităţilor publice locale din România care acţionează în numele membrilor săi şi le promovează interesele la nivel naţional şi european. AMR reuneşte toate cele 103 municipii ale României şi cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti.

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)