loc 3 nasa-fane (19)

Publicat la .

Valentin Miron, un tânăr din sectorul 3, a creat, după 10 zile de muncă şi mulţi ani de studiu, un proiect care a fost premiat de NASA. Visul său de a ajunge în SUA pentru a prezenta şi a primi premiul nu s-ar fi îndeplinit fără ajutorul Primăriei Sectorului 3.

Este pasionat de programare, îi place matematica şi este unul dintre elevii de top de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”. Acum însă a devenit cunoscut şi pe plan internaţional. Valentin Miron a reuşit, la 18 ani, să creeze un proiect al unui habitat în spaţiu, în care oamenii pot trăi toată viaţa fără să simtă prea multe lipsuri, l-a depus la un concurs internaţional de inventică organizat de NASA şi a câştigat locul trei. „M-am gândit cam patru zile până m-am decis ce nume, scop, idealuri, tehnologii etc. voi folosi, iar conceperea proiectului a durat cam cinci-şase zile, timp în care am scris continuu, fără să mai trec pe la şcoală, ca să nu pierd timp. Pe 26, dimineaţa, am fost anunţat că sunt pe locul trei. M-am dus imediat şi i-am spus mamei. A fost un moment extraordinar de important pentru mine”, a declarat tânărul.

„Fără ajutorul primăriei nu cred că ajungeam în SUA”

Marea piedică însă, care i-ar fi spulberat visul să ajungă la NASA pentru a-şi prezenta proiectul şi ridica premiul, erau costurile mult prea mari ale călătoriei care nu puteau fi susţinute de familie. Primarul Robert Sorin Negoiţă a aflat despre performanţele talentatului tânăr din sectorul 3 şi a reuşit să îl ajute cu 3.500 de euro pentru ca Valentin să aibă parte de experienţa vieţii lui. Acum, elevul din sectorul 3 se află la NASA pentru a vorbi despre marele său proiect. „Fără ajutorul primăriei nu aş fi reuşit să merg în SUA. Era o sumă mult prea mare, iar totul s-a întâmplat atât de repede încât nici nu aş fi ştiut unde să cer”, a declarat micul inventator.

Se poate realiza cu costuri reduse

Valentin spune că proiectul său, numit „Ouroboros”, poate asigura viaţa în spaţiu fără să necesite investiţii foarte mari. „Arată ca un volan care are aproximativ 2,5 kilometri. Este important să se rotească, să aibă gravitaţie, pentru ca oamenii să se poată dezvolta. Principiile după care am creat staţia au fost: costuri reduse, autonomie, condiţii de viaţă cât mai bune, dispariţia sistemului valoric. Toate celelalte proiecte de staţii erau foarte scumpe, unele aveau costuri ce conţineau şi 20 de zerouri, de aici mi-a venit ideea să îl proiectez cât mai ieftin şi bun”, a declarat creatorul proiectului.

„Ouroboros” va avea doi sateliţi

„Este creat pe mai multe zone, toate la fel de importante în procesul de dezvoltare naturală. Există locul agricol, unul unde oamenii pot socializa, locul pentru depozitare şi unul al conducerii. Totodată, m-am gândit că va fi nevoie şi de doi sateliţi: unul care să ajute la procesul de cercetare şi altul care să aducă materiale pentru etapa de construire şi producţie. Dacă devine realitate, acest proiect îi poate ajuta şi pe oameni, dar şi cercetarea. Se va construi din materiale de 200 de ori mai rezistente decât oţelul”, a declarat autorul proiectului. Referitor la numele navei, acesta susţine că „Ouroboros înseamnă ciclicitate sau propria întreţinere, recrearea constantă a unui lucru, poate fi asociat cu pasărea Phoenix care renaşte mereu. Această denumire a fost folosită în mai multe domenii, dar eu am gândit-o pentru că Ouroboros este, de fapt, un dragon/şarpe care îşi înghite propria coadă, iar acest lucru semnifică infinitul”, a explicat adolescentul.

„Am luat în considerare modul de construire a acestei staţii, numărul de muncitori, absolut totul. Sunt 70 de pagini de informaţii în care am luat în considerare tot ce este necesar vieţii, socializării, de la sursele de iluminat la surse cât mai diverse pentru producerea energiei pe staţie.” – Valentin Miron

„Mulţumesc Primăriei Sectorului 3 pentru tot sprijinul acordat.” – Valentin Miron

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)