Publicat la .

Am promis, în campania electorală, că în cei patru ani de mandat voi reabilita gratuit toate blocurile din sectorul 3. M-am bazat atunci pe legislația la zi și pe calculele economico-financiare efectuate de experți. Cât timp s-a putut, am făcut reabilitări fără nicio contribuție din partea cetățenilor.

Mai mult, acolo unde fosta conducere a primăriei condiționase reabilitarea de coplată, eu am cerut ca sumele virate să fie returnate cetățenilor. Condițiile de realizare a proiectelor de reabilitare s-au modificat însă după preluarea mandatului, astfel încât reabilitarea gratuită a devenit, practic, imposibilă. Procesul întreg a fost astfel mult încetinit și exista chiar pericolul să fie în întregime compromis. Am luat însă lucrurile de la capăt și am pornit în căutarea unor noi soluții, adaptate condițiilor actuale și cât mai puțin costisitoare pentru cetățeni. Insistența mea a fost justificată nu doar de promisiunea pe care am făcut-o și pe care înțeleg să mi-o țin, ci și de importanța acestui proiect atât pentru familiile din sectorul 3, cât și pentru ansamblul urban al sectorului 3. Soluția identificată este, din punctul meu de vedere, cea mai bună. Este vorba despre accesarea de către asociațiile de proprietari a fondurilor europene pentru dezvoltare regională. Am discutat foarte mult, în ultima vreme, în special cu președinții asociațiilor de proprietari, prezentându-le toate avantajele unei asemenea soluții. Aceasta presupune, într-adevăr, o contribuție din partea cetățenilor, în funcție de media veniturilor membrilor asociațiilor de proprietari, contribuție care variază între 10% și 30%. Contribuția se va compensa însă foarte repede prin scăderea facturii la întreținere în perioada iernii. La aceasta se adaugă avantajele care decurg din regenerarea urbană care va avea loc ca urmare a reabilitărilor. Practic, sectorul va avea o altă față, iar în jurul blocurilor se vor putea efectua lucrări de modernizare. Cea mai mare parte a cheltuielilor sunt suportate însă de Uniunea Europeană (60%) și de Primăria Sectorului 3. Bugetul primăriei nu va fi încărcat peste măsură, astfel că vom putea realiza și alte proiecte. Această soluție ne oferă, în continuare, perspectiva de a reabilita toate blocurile din sector într-un interval relativ scurt.

Propunerea mea a fost bine primită nu doar de președinții asociațiilor de proprietari, ci și de aproape toți locuitorii sectorului 3 cu care am discutat. De acum înainte, tot ce trebuie să facem este să ne unim forțele pentru a depunde cât mai multe proiecte europene. Ceea ce vom și face.

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

  • (will not be published)